Program
Ramowy program konferencji
Program X Jubileuszowej Konferencji Naukowej „Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego”. Program dostępny również do pobrania Program konferencji_2024
PROGRAM X KONFERENCJI NAUKOWEJ „FIZJOLOGICZNE UWARUNKOWANIA POSTĘPOWANIA DIETETYCZNEGO” 2024 ROK
I dzień
Czwartek 14.11.2024
8:30 – 9:30 REJESTRACJA UCZESTNIKÓW
9:30 – 10:30 SESJA INAUGURACYJNA
- Uroczyste otwarcie konferencji
- Jubileuszowy panel dyskusyjny
10:30 – 11:00 PRZERWA NA KAWĘ
11:00 – 13:00 SESJA I: ROŚLINNE SKŁADNIKI BIOAKTYWNE W ŻYWIENIU
Moderatorzy: prof. dr hab. Dominika Głąbska; prof. dr hab. inż. Teresa Leszczyńska
- Jurgoński A. Skutki zdrowotne spożywania mniej popularnych nasion oleistych
w badaniach in vivo (wykład plenarny) - Oczkowski M. Wybrane składniki roślinne diety w prewencji raka gruczołu krokowego – aktualny stan wiedzy
- Harasym J. 1-3-beta-D-glukan – Wzorzec molekularny patogenu
- Kulik K. Znaczenie orzechów jadalnych w świetle zaleceń żywieniowych
- Bucholska J., Iwaniak A. Analiza białek jęczmienia (Hordeum vulgare L.) w aspekcie pozyskiwania peptydów inhibitorów ACE
- Frankowski J., Sieracka D., Przybylska-Balcerek A., Krejpcio Z., Stuper-Szablewska K. Wybrane związki bioaktywne w sorgo z krajowych upraw
- Pliszka M., Darewicz M. Biologicznie aktywne peptydy z białek owsa – analiza in silico
- Rolf K., Sierokosz A. Wpływ czasu przechowywania na aktywność antyoksydacyjną oraz cechy organoleptyczne napoju typu smoothie z dodatkiem soku z owoców rokitnika
- Dziendzikowska K., Kopiasz Ł., Kamola D., Harasym J., Gromadzka-Ostrowska J. Rola beta-glukanu z owsa w modulacji zmian epigenetycznych i ekspresji genów – badania na modelu nowotworu jelita grubego
- Jabłońska M., Błaszczak W., Sawicki T. Wpływ betalain na poziom ekspresji genów kodujących transportery glukozy w jelicie cienkim szczurów
- Harton A. Błonnik w diecie niemowląt, czyli kiedy i jaką kaszkę podać dziecku? (wykład sponsorowany)
- Groele B. Miejsce owoców, warzyw oraz soków w diecie (wykład sponsorowany)
Dyskusja końcowa
13:00 – 14:30 OBIAD
14:30 – 16:30 SESJA II: DIETOTERAPIA CHORÓB NIEZAKAŹNYCH
Moderatorzy: dr hab. Lucyna Kozłowska, prof. SGGW; prof. dr hab. inż. Zbigniew Krejpcio
- Rowicka G. Celiakia wczoraj, dziś i jutro (wykład plenarny)
- Szawłowski A. Prehabilitacja – nowość czy kontynuacja?
- Gajda R., Jeżewska-Zychowicz M., Sobieszczańska M. Związek wzorów żywieniowych, sarkopenii i zespołu kruchości wśród osób starszych w Polsce – badanie przekrojowe
- Bondyra-Wiśniewska B., Harton A., Myszkowska-Ryciak J. Cukry wolne i ich źródła w dietach dzieci i młodzieży z nadmierną masą ciała i dyslipidemią, zgłaszających się do poradnictwa dietetycznego
- Danielewicz A., Gajęcka M., Przybyłowicz K.E. Żywienie a metabolity zearalenonu
w relacji do parametrów jakości nasienia - Piasna-Słupecka E., Kołodziejczyk J. Ocena wiedzy kobiet i mężczyzn na temat wpływu diety i aktywności fizycznej na zaburzenia płodności
- Włodarek D., Gruszka J. Jaka dieta w Zespole Downa?
- Kołota-Burdzy A., Proczek H. Czynniki żywieniowe a ryzyko rozwoju choroby refluksowej w grupie młodych kobiet
- Libera J., Teterycz D., Pawelec Wspólna interwencja żywieniowa u pary seniorów z otyłością i wielochorobowością – studium przypadku
- Piotrowska E., Szcześniak P., Figurska-Ciura D., M., Kaczmarek-Wdowiak B., Godyla-Jabłoński M. Zachowania żywieniowe a wiedza społeczeństwa o mikrobiocie jelitowej
i probiotykoterapii w zaburzeniach odżywiania - Kowalkowska J., Plichta M. Ocena związku między zachowaniami ortorektycznymi
a jakością diety i wskaźnikiem masy ciała u studentów - Masłowiec D., Domagała K., Ertel W., Sobera M., Moczko-Knapiak J., Bronkowska M. W krainie porcelanowych motyli. Rola społeczności pro-ana w kształtowaniu zachowań anorektycznych
- Lachowicz K., Bator A. Ryzyko ortoreksji w wybranej grupie nastolatków
- Drozdowska M., Fausek G. Wpływ żywienia, jako czynnika środowiskowego na przebieg wybranych chorób skóry – badanie ankietowe
- Serek P., Krzymińska N., Mazurkiewicz D., Ambrozik-Haba J., Bienkiewicz M. Studium przypadku – Dietoterapia w chorobie Hashimoto z niedoczynnością tarczycy
- Madej D. Rola wybranych aplikacji mobilnych w ocenie sposobu żywienia osób aktywnych fizycznie
- Mellova B. Świadome wybory żywieniowe – producent żywności może wesprzeć konsumentów (wykład sponsorowany)
Dyskusja końcowa
16:30– 16:50 PRZERWA NA KAWĘ
17:00 – 19:00 SESJA III: MODELE IN VIVO I IN VITRO W BADANIACH ŻYWIENIOWYCH
Moderatorzy: prof. dr hab. Mariola Friedrich; prof. dr hab. dr n. med. Renata Kostogrys
- Wszoła M., Berman A., Klak M., Dobrzanski T., Domański S., Woźniak K., Janowska O., Wrochna P., Ujazdowska D., Górnik A., Papierniak-Wyglądała A., Piątek D., Wejman J., Szkopek D., Roszkowicz-Ostrowska K., Nowak K., Paslawski R., Paslawska U., Kownacki Ł., Woliński j., Dobrzyń A., Kamiński A. 3D-biodrukowana Bioniczna Trzustka- ATMPÒ - przełomowa innowacja w transplantologii (wykład plenarny)
- Kruszewski M., Męczyńska-Wielgosz,S., Sikorska, K.: Dwu- i trójwymiarowe modele in vitro imitujące ludzkie jelito (wykład plenarny)
- Woliński J. Badania zewnątrz i wewnątrzwydzielniczej trzustki na modelu świni
- Wilczak J., Prostek A., Oczkowski M., Dziendzikowska K., Kopiasz Ł., Gromadzka-Ostrowska J. Zmiany w metabolomie jelita grubego szczurów w czasie indukowanej
za pomocą azoksymetanu karcinogenezy - Gajewska M., Soltys K., Gałka N., Świderek W. Mikrobiom jelitowy zwierząt laboratoryjnych – jak właściwie wykorzystać go w badaniach naukowych?
- Guzowska M., Przybylski J., Gazi O., Urbański J., Bieganowski P. Preparat wysokozdyspergowanej kurkuminy hamuje replikację wirusów jelitowych in vitro
- Sikorska K., Kruszewski M., Gromadzka-Ostrowska J. Model komórkowy jelita 3D
w badaniu toksyczności beta glukanów z owsa - Męczyńska-Wielgosz S., Sikorska K., Kruszewski M. Toksyczność nanoplastiku izolowanego z torebek HDPE dla komórek nowotworowych jelita
- Sadowska J., Poniewierska-Baran A., Warias P., Dudzińska W. Ocena wpływu różnych schematów podawania sacharozy w diecie na wybrane parametry biochemiczne krwi
i ekspresję genów sirtuin w wątrobie w badaniu na modelu zwierzęcym - Franczyk-Żarów M., Hassen H., Kowalski S., Kostogrys R.B. Wpływ produktów fermentowanych będących źródłem witaminy K na profil kwasów tłuszczowych
w wątrobie i tkance tłuszczowej myszy APOE/LDLR - Krejpcio Z., Kurek J.M., Olejnik A., Kowalska K., Zielińska-Wasielica J., Staniek H., Król E., Tubacka M., Skrzypski M., Wojciechowicz T., Mikołajczyk-Stecyna J. Najważniejsze osiągnięcia projektu naukowo-badawczego DiabetHelp (NCN 2017/27/B/NZ9/00677)
Dyskusja końcowa
19:30 UROCZYSTA KOLACJA Z WYSTĘPEM ARTYSTYCZNYM
II dzień
Piątek 15.11.2024
9:00 – 10:30 SESJA IV: ZNACZENIE MLEKA I JEGO PRZETWÓW W DIETOPROFILAKTYCE I DIETOTERAPII
Moderatorzy: dr hab. Ewa Lange, prof. SGGW; prof. dr hab. n. med. Dariusz Włodarek
- Berthold-Pluta A. Sieć SUPRIM – zakres badawczy i możliwości współpracy z polskim przemysłem mleczarskim
- Przybyłowicz K. Mleko i produkty mleczne w żywieniu człowieka: nauka, innowacje, tradycja i wyzwania
- Hamułka J., Górnicka M., Madej D. „Mleko A2” – właściwości prozdrowotne, wpływ na zdrowie
- Kosicka-Gębska M. Mleko A2 szansą dla konsumentów z alergią na białka mleka krowiego
- Żakowska-Biemans S., Zwolińska J. Postawy konsumentów wobec dobrostanu zwierząt gospodarskich
- Jabłońska M., Przybyłowicz K., Sawicki T., Staniewska K., Dąbrowska A. Egzosomy mleka krowiego: mechanizmy oddziaływania na zdrowie człowieka
- Sawicki T., Przybyłowicz K., Jabłońska M., Bielecka M., Staniewska K., Kiełczewska K., Baranowska M. Kwas orotowy w produktach mleczarskich – nowe możliwości wykorzystania w homeostazie organizmu człowieka, metodologia badań
- Januszko O. Częstotliwość spożycia mleka i przetworów mlecznych przez dorosłe osoby
- Styczyńska M., Bienkiewicz M., Sztandera M., Godyla-Jabłoński M., Piotrowska E., Serek P. Ocena skuteczności spersonalizowanego planu żywieniowego dla zawodniczki sportów sylwetkowych – studium przypadku
Dyskusja końcowa
10:30 – 10:50 PRZERWA NA KAWĘ
11:00 – 13:00 SESJA V: DIETOTERAPIA CHORÓB NIEZAKAŹNYCH II
Moderatorzy: dr hab. Małgorzata Drywień, prof. SGGW; prof. dr hab. inż. Katarzyna Przybyłowicz
- Sińska B. Strategie dietetyczne – cel czy droga do sukcesu w terapii cukrzycy (wykład plenarny)
- Kostogrys R. DNA a preferencje żywieniowe. Nutrigenomika (wykład plenarny)
- Saracen I., Drywień M.E. Możliwości wykorzystania żywności lokalnej w polskich zaleceniach żywieniowych w kontekście uwarunkowań rynkowych i gospodarczych
- Mojska H. Baza izomerów trans kwasów tłuszczowych (TFA) w żywności, jako nowe narzędzie do oceny pobrania TFA z dietą
- Bronisz I., Kołłajtis-Dołowy A. Wybrane zachowania żywieniowe dzieci i młodzieży
z zaburzeniami ze spektrum autyzmu - Bronisz I., Kołłajtis-Dołowy A. Żywienie osób chorych na pęcherzowe oddzielanie naskórka
- Gajewska D., Jankowski P., B. Sińska B., Harton A. Zmiany w sposobie żywienia osób dorosłych w Polsce w czasie pandemii COVID-19
- Olczak E.,Rasławska-Socha J. Wzmacniająca rola witamin w COVID-19
- Jaroch A., Bracha M., Zwierko B., Falkowski A., Szwed M., Kruczek A., Szwed K., Borkowska A.: Zmiany w stylu żywienia mierzone trójczynnikowym kwestionariuszem odżywiania (TFEQ-13) u pacjentów otyłych po 3 i 12 miesiącach od zabiegu laparoskopowej rękawowej resekcji żołądka
- Niedźwiedzka E. Związek między stosowaniem suplementów diety a jakością diety, wskaźnikami zaburzeń zdrowia i wydolności fizycznej u mężczyzn o rekreacyjnej aktywności fizycznej
- Drozdowska M., Lenart A., Piasna-Słupecka E., Leszczyńska T. Makroskładniki odżywcze w diecie osób uprawiających sporty sylwetkowe
- Moczko-Knapiak J., Masłowiec D., Sobera M., Bronkowska M. Żywienie profesjonalnych zawodników siatkówki plażowej ze szczególnym uwzględnieniem dni turniejowych
- Kosińska B., Mystkowska I. Charakterystyka składników mineralnych w rybach
i przetworach rybnych jako elementy diety o wysokiej wartości odżywczej - Kurek J., Kowalczewski P., Proch J., Niedzielski P., Krejpcio Z. Zawartość wybranych pierwiastków śladowych w komercyjnych mączkach z owadów jadalnych (świerszcz domowy, Acheta domesticus)
- Mystkowska I., Kosińska B., Sijko-Szpańska M., Dmitrowicz A. Świadomość konsumentów na temat mąk bezglutenowych w kontekście ich rzeczywistej wartości odżywczej
- Kryczyk-Kozioł J., Prochownik E., Paśko P., Francik R., Potok H., Nieckula M., Cisoń-Apanasewicz U., Jabłońska P., Ogonowska D., Kuzera G., Zagrodzki P. Analiza sposobu odżywiania zdrowych kobiet w wieku reprodukcyjnym z Małopolski
- Kolmaga A., Radziejewska A., Trafalska E., Gawron-Skarbek A., Gaszyńska E. Ocena stanu odżywienia studentów Uniwersytetu Medycznego w Łodzi pod kątem wybranych nawyków żywieniowych
- Podgórska A. Nowoczesne podejście do leczenia otyłości: Suplementacja, dieta
i postępowanie z pacjentem z otyłością (wykład sponsorowany)
Dyskusja końcowa
13:00 – 13:20 PRZERWA NA KAWĘ
13:30 – 15:00 SESJA VI: MŁODYCH NAUKOWCÓW
Moderatorzy: dr inż. Dorota Teterycz; dr Łukasz Kopiasz
- Rachtan-Janicka J. Drożdże piekarskie w pieczywie – rola i ocena składników postbiotycznych i ich potencjalnych korzyści zdrowotnych (wykład sponsorowany)
- Biernacka-Stefańska K., Lange E., Pierzankowski I. Znaczenie żywienia okołooperacyjnego dla poprawy stanu odżywienia i efektywności leczenia
- Godyla-Jabłoński M., Figurska-Ciura D., Kaczmarek-Wdowiak B., Stefańska M., Piotrowska E. Związek żywieniowych praktyk rodziców z wykształceniem się problemowych stylów jedzenia w dorosłości
- Jasińska-Melon E., Mojska H. Udział tłuszczu i kwasów tłuszczowych w dietach kobiet karmiących piersią w kontekście realizacji zaleceń żywieniowych
- Bracha M., Jaroch A., Zwierko B., Falkowski A., Szwed K., Kozakiewicz M., Borkowska A. Poziom IL-6 a redukcja masy ciała po 3 miesiącach od laparoskopowej resekcji żołądka u osób otyłych
- Zaworski K., Szkopek D., Woliński J., Pierzynowski S., Pierzynowska K Znaczenie enzymów trzustkowych dla utrzymania struktury jelita cienkiego i obrotu enterocytów: badanie na modelu świni EPI
- Szkopek D.,Woliński J., Kopiasz Ł., Dziendzikowska K., Zaworski K., Sapierzyński S., Gromadzka-Ostrowska J. Charakterystyka zapalenia jelita grubego na modelu świni domowej
- Krygier B., Jasińska-Melon E., Mojska H. Napoje roślinne w żywieniu
- Kowza-Dzwonkowska M. Składniki diety wspierające proces uczenia się
- Zinkow A., Dziendzikowska K. Mechanizmy molekularne łączące dietę, mikrobiotę
i funkcje mózgu – rola kwasów tłuszczowych omega-3 - Faruga-Lewicka W. Wpływ wybranych produktów żywieniowych na stan skóry
- Kowalska M., Orłowska S., Bednarczyk Ł. Wybrane żywieniowe zagadnienia
w zakresie leczenia zespołu suchego oka - Kuźmin L., Smak W., Lange E. Ocena sposobu żywienia osób z zespołem przerostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO)
- Kubiak K., Piasta N., Sicińska E. Częstotliwość spożycia produktów a wybrane aspekty jakości życia kobiet z niedoczynnością tarczycy i/lub chorobą Hashimoto
- Miklewska M., Lange E. Analiza podobieństw i różnic między uczestnikami kończącymi a rezygnującymi z programu redukcji masy ciała
- Łożyńska K., Kałuża J. Zaburzenia odżywiania wśród osób aktywnych fizycznie
- Hall B., Dudek A., Pilzak K., Kamińki T., Żebrowska A. Zawartość wybranych polifenoli w diecie osób trenujących amatorsko dyscypliny wytrzymałościowe
- Grodzicki W., Dziendzikowska K., Guzowska M., Gromadzka-Ostrowska J., Kruszewski M. Wpływ nanoplastiku podawanego drogą pokarmową na mikrobiotę jelitową w modelu in vivo
Dyskusja końcowa
15:00 ZAKOŃCZENIE KONFERENCJI
15:30 OBIAD